Magyarbánhegyes

Magyarbánhegyes Község Önkormányzata

Az önkormányzat hagyományteremtő szándékkal hívta életre a Bán Nap elnevezésű egész napos kikapcsolódási, közösségi rendezvényt. Ezen az eseményen a település apraja-nagyja részt vesz, hagyományosan helyt kap a kispályás labdarúgó bajnokság, főzőverseny, sztárvendégek és tűzijáték járul hozzá a résztvevők színvonalas kikapcsolódásához. A gyerekeket a kézműves foglalkozások, az ugrálóvár és a játszóház köti le. Továbbá bánhegyesi kötődésű művészek munkáiból lehet kiállításokat megtekinteni.

A sport kiemelkedő szerepet játszik a község életében, meghatározóak a Magyarbánhegyesi Football Club mérkőzései, a csapat a megyei első osztály élvonalában is szerepelt. Most az újjáalakult új futball klub tör az élre. A labdarúgók mellett a település lakosai 2006 óta a Korvin Taekwon-do Szakosztály versenyzőit is figyelemmel kísérik, amelynek tagjai hazai és külföldi versenyeken is eredményesen szerepelnek. A sportág a Magyarbánhegyesi Szabadidő Klub keretein belül működik. Nemrégen alakult a Viharsarki Ökölvívó Egyesület, mely korosztálytól függetlenül nyújt több irányú elfoglaltságot.

A Magyarbánhegyesért Egyesület és az önkormányzat együttműködésével rendszeresen sor kerül a Magyarbánhegyesről elszármazottak találkozójára. Mindemellett az Egyesület jelentős közösségi szervező, több alkalommal szervezett már kerékpártúrát és emléktúrákat más-más úticélokkal.

A település több éve számos kisebb-nagyobb rendezvénnyel szolgálja ki a lakosságot éves szinten. Ezek közül a legjelentősebbek: a Nőnap, a Falunap/Bán Nap, Elszármazottak találkozója, Idősek Világnapja, Szeretlek Magyarbánhegyes, Mikulás december 6.án rendezvénye.

Több évre visszatekintő hagyomány az advent vasárnapi közös gyertyagyújtás a szentmise után. Ilyenkor az óvoda és az iskola kis nebulói készülnek műsorral, a polgármester asszony és a plébános úr szavai után az önkormányzat megvendégeli a lakosságot. Ilyen a december 24-i babgulyásosztás hagyománya is.

Az önkormányzat feladatai kiterjednek a településfejlesztési, -rendezési, -üzemeltetési területre, szociális és gyermekjóléti területen szolgáltatásokat és ellátásokat biztosít, támogatja a sport- és ifjúsági ügyeket is.

A projekt keretében helyi közösségfejlesztőt biztosít a településen zajló események, programok eredményes megvalósítása érdekében.

https://magyarbanhegyes.hu/