Kunágota

Kunágota Község Önkormányzata

A községre jellemző a sokszínűség, ezt tükrözi a közösségi rendezvények sokasága is, hiszen a világjárvány előtt szinte minden hónapban megszólította valamilyen közös program az itt élőket, pl. könyvbemutató, filmvetítés, táncház vagy kézműves foglalkozás. Éveken át hagyományosan augusztus hónapban rendezte meg az önkormányzat a Kunágotai Lovasnapokat, amely az évek során a megye határain túl is ismerté vált. 2000-ben rendezte meg először az Önkormányzat a Kunágotai Falunapokat az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan. Szintén hagyományos és igen népszerű rendezvény a katolikus templom védőszentje tiszteletére rendezett Imre naphoz kötődő búcsú is, amelyre a környékbeli falvakból sokan idezarándokolnak november első hétvégéjén. A Szent Mihály és a Szent Iván naphoz kötődő népies jellegű eseményekre több százan látogatnak el minden évben, és nemcsak a néptáncot és népzenét kedvelőket mozgatja meg, hanem azok is szívesen beállnak a körbe táncot ropni, akik talán még sosem tettek egyetlen tánclépést sem, kiváló közösségépítő rendezvény.

Az iskolai ünnepségek (karácsony, farsang, anyák napja, húsvét, sőt, a Kunágotai Gyermekekért Közalapítvány jótékonysági bálja) mind a helyi közösségfejlesztés részei. Kiváló identitást formáló társadalmi rendezvények a március 15-i és október 23-i koszorúzás és ünnepség, megemlékezés a hősök napjáról, valamint a katonasírok és egykori elöljárók sírjainak megkoszorúzása Halottak napja alkalmából. Az önkormányzat célja szorgalmas és kitartó munkával építeni a település jövőjét, összefogva a helyben élőkkel, hőseik emlékét és az értékeket megőrizve, továbbfejlesztve és átadva a jövő nemzedékének.

Az önkormányzat feladatai kiterjednek továbbá a településfejlesztési, -rendezési, -üzemeltetési területre, szociális és gyermekjóléti területen szolgáltatásokat és ellátásokat biztosít, támogatja a sport- és ifjúsági ügyeket is.

A projekt keretében helyi közösségfejlesztőt biztosít a településen zajló események, programok eredményes megvalósítása érdekében.

http://www.kunagota.hu/