Tegyen érte, hogy biztonságban legyen!

A vagyonbiztonság és a kiberbiztonság manapság mindenkinek leginkább a maga felelőssége, legalábbis, ami a megelőzést illeti. Tehát felelősek vagyunk azért, hogy online világban is biztonságban tudjuk az adatainkat, hogy a digitálisan kezelt felületeinket megvédjük az illetéktelen „behatolóktól”. Mindemellett a való világban is érdemes tudatosan figyelni az árulkodó jelekre, és még időben lépni a csalókkal szemben. De mégis hogyan?

Erről volt szó Dombiratoson, június 9-én egy bűnmegelőzési program keretében, ahol a résztvevők az interaktív előadás mellett személyes kérdéseikre is választ kaptak a témával kapcsolatosan.

Az elhangzottak szerint a kistelepüléseken rendszeresen visszatérő téma a tűzifaárusokhoz és a házaló árusokhoz kapcsolódó csalás. Ilyen helyzetekben a szakember azt tanácsolja, hogy legyünk mindig tudatosak. A vissza nem térő lehetőség, a kihagyhatatlan ajánlat gyakran rejt magában veszélyeket. Nagyobb értékű beszerzés esetén érdemesebb mindig megbízható, ellenőrzött helyről vásárolni, természetesen a vásárlást igazoló dokumentumok megőrzése mellett. A webes vásárlás, az internet biztosította széles spektrumú felhasználás még ennél is tudatosabb, felkészültebb jelenlétet igényel a felhasználótól. Sőt ma már nem elég a felhasználói szintű számítógépes ismeret ahhoz, ha az ember digitálisan szeretné intézni ügyeit, ennél kicsit jobban el kell merülnie az online világ működési mechanizmusában.

A szakértő tanácsa, hogy az online fiókok, felületek, profilok kezeléséhez érdemes kétlépcsős azonosítást alkalmazni. A jelszavak legyenek összetettek, azaz a betűk mellett tartalmazzanak különleges karaktereket, véletlenül se használjuk a születési adatainkat, vagy a családtagjaink adatait. Az adatbiztonság érdekében nem érdemes a jelszavakat vagy kártyaadatokat elmenteni az internetes felületeken, azokat minden más adattól elszeparálva, biztonságban kell őrizni.

A közösségi médiafelületek használata is tudatosságot, sőt éberséget igényel. A szakember javaslata, hogy az értékeinkről ne posztoljunk nyilvános felületeken, a nyaralásunk idején „élőben” ne adjunk hírt, és persze kövessük nyomon, hogy milyen adattartalom, fotók jelennek meg rólunk és családtagjainkról a neten. Felelős felnőttként, gondoskodva családtagjainkról érdemes figyelemmel követni gyermekünk és idős rokonaink internetes szokásait, milyen felületeket használnak, kikkel tartják a kapcsolatot, milyen tevékenységet végeznek a világhálón.

A kéretlen üzeneteket, érkezzenek bármilyen felületen is, mielőbb törölni kell, sőt, ami egyértelműen fenyegeti az adatbiztonságunkat, azt a megfelelő helyen jelenteni is érdemes. Mindemellett, ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal forduljunk a hatóságokhoz, ne késlekedjünk, mert ilyen esetekben minden perc, óra, nap számít.