Helyi értékfeltárások fórumai

A projekt megvalósítása során két alkalommal is, két konzorciumi településen tartottunk olyan részvételi fórumot, mely a helyi értéktárhoz, annak elindulásához adta meg az alapot.

2015 környékén több településen alakultak meg a helyi értéktár bizottságok, mikor hatályba lépett a hungaricum törvény, a megalakulás tényét jelentették a Megyei Önkormányzatok felé, úgymond ennek a kötelezettségüknek eleget tettek az Önkormányzatok. De több helyen, köztük Kisdombegyházon és Dombegyházon is a megalakult bizottság nem kezdte meg tevékenységét, nem történt még értékek felvétele a helyi értéktárba. Így a részvételi fórumok egyfajta iránymutatásként szolgáltak ezen a két településen.

A közösségi beszélgetés során bemutatásra került a helyi értéktár bizottságok mindkét településen. Az általános tájékoztató után bemutatásra került az a javaslattételi lap is, amin bárki javaslatot nyújthat be az értéktár bizottságnak szakterületenkénti kategóriákban.

A jelenlévők már így az első alkalommal is sok-sok értéket tártak fel, bízunk benne, hogy ezeket javaslat formájában is benyújtják a bizottságoknak. Ilyen értékek pl. a település címere, neves személyek munkássága, a polgármesteri hivatal épülete, stb.