Bringa akadémiával a biztonságos közlekedésért

Lezárult a közlekedésbiztonsági program, utolsó állomásként Kunágotán is kiképezték a kerékpárosokat.

A helyi identitás és kohézió erősítése célú közösségfejlesztő projekt egyik speciális célkitűzése a konzorciumi településeken tenni a balesetek megelőzéséért és a biztonságos közlekedésért. Mivel leginkább a kerékpárosok vannak kitéve a közlekedési szabályok megsértése okán bekövetkező baleseteknek, így az ő felkészítésük, oktatásuk az a vállalás, amit az együttműködő konzorciumi partnerek tettek.

A kerékpárosoknak szóló program nem véletlenül kapta a Bringa Akadémia nevet, hiszen a célja mind az elméleti, mind a gyakorlati tudás elmélyítése, azon készségek és képességek fejlesztése, amelyek a felkészült, tudatos és biztonságos közlekedéshez szükségesek a kerékpáros társadalom tagjai számára. Mindemellett a célok érintik a települések teljes közösségét, hiszen mindenki számára biztonságot jelent, ha a kerékpárosok tudatosan vesznek részt a forgalomban.

A bringások képzésének folyamata még 2020 őszén megkezdődött. Az első akadémiai foglalkozás Magyarbánhegyesen valósult meg szeptember 25-én délután az iskola udvarán. A forgatókönyv minden esetben azonos: a résztvevők elméleti felkészítést kapnak a közlekedési szabályokból különösen kiemelve a gyakori problémás helyzeteket, a felmerülő kérdéseiket is tisztázzák a felkészült szakemberek, majd a gyakorlati felkészítés és a gyakorlás következik. Fontos, hogy a gyerekek minden esetben megismerjék a gyakorlópályát, a kihelyezett KRESZ-táblákat és egyéb jelzéseket, továbbá biztonságosan használják az adott járművet, amit választanak a gyakorláshoz, és persze nem szabad megfeledkezni a láthatósági és biztonsági felszerelésekről sem – hiszen a példamutatás és a szabályok messzemenő betartása elengedhetetlen eleme a programnak.

A magyarbánhegyesi bringa akadémián a gyerekek nagy figyelemmel, őszinte kíváncsisággal, mégis jó hangulatban tanultak, fejlődtek és gyakoroltak a felkészült szakértők támogatásával. A kerékpárosok felkészítése Magyardombegyházon folytatódott október 28-án. Tekintettel arra, hogy a településen nem működik gyermekintézmény a helyszínválasztás egy közterületi részre esett, ami viszont egy gyengébb forgalmú közúttal határos. Ez a helyzet mind a résztvevőktől, mind a szakemberektől nagyobb odafigyelést igényelt, ami egyben gyakorlási lehetőséget is biztosított a kerékpárosok számára. Ehhez pedig elszántság is társult bőven, hiszen több gyermek is kihasználta a lehetőséget, és sorra rótta az újabb és újabb köröket a pályán.

Battonyán már a következő őszön került sor a kerékpáros fejlesztésre, azaz 2021. szeptember 16-án, a piactéren épült meg a gyakorlópálya és valósult meg az esemény. Az elméleti felkészítés után a város három általános iskolájából érkező résztvevők koruknak és testmagasságuknak megfelelő kerékpárt választhattak m

aguknak, persze itt is kötelező volt a láthatósági mellény és a védősisak viselése. A helyszín kiváló választásnak bizonyult, hiszen jókora helyet „be lehetett építeni” a gyakorlás céljára, ami biztonságos körülmények között, közúti forgalomtól mentesen valósult meg.

Az akadémia következő állomása Dombiratos egykori iskolájának udvara volt, ami ma már inkább közösségi térként funkcionál. Tekintettel a település alacsony népességére a 2021. szeptember 18-án megrendezett programon több felnőtt is csatlakozott a lehetőséghez, és ha nem is feltétlenül gyakoroltak a KRESZ-pályán, de kipróbálták a részegszemüveget, ami bizony erőteljes hatást gyakorol az emberre, hiszen érzékehetővé válik, hogy pl. alkoholos állapotban hogyan mosódik el a világ és csúszik ki a talaj az illető lába alól.

A Bringa Akadémia két utolsó „képzése” 2022-ben valósult meg. Dombegyházon az általános iskola biztosított kiváló helyszínt a gyakorláshoz június 10-én. A gyerekek, a legkisebbektől a végzősökig mindenki, nagy lelkesedéssel vágott neki a pályának, de volt, aki meglepődött azon, ha hibát vétett. A kisebbek akár kifestőkönyvvel is fejleszthették közlekedési ismereteiket, ami a szituációs ábrák és a különböző gyakorló feladatok feldolgozásával bővült.

A sorozat utolsó állomása Kunágota volt szeptember 29-én. Az iskola udvarán felállított KRESZ-pálya, a minőségi és nem utolsó sorban jól felszerelt kerékpárok kellő vonzerővel bírtak a gyerekek számára, még az elméleti tanulást is könnyen teljesítették, hogy végre „nyeregbe szállhassanak”. Az időjárás kedvezett a gyakorlásnak, ki-ki kedve szerint több kört is megtehetett a pályán, amíg már megszűnt a bizonytalansága egy-egy szituációs helyzetben.

A hat állomásból álló programsorozat minden eleme sikeresnek értékelhető, hiszen számtalan visszajelzés erősítette meg azt, hogy a gyerekeknek igenis nagy szükségük van arra, hogy a közlekedési ismereteiket megfelelő környezetben, felkészült szakértők segítségével bővítsék. Az oktatási intézmények bíznak benne, hogy a jövőben is adódik hasonló lehetőség a diákjaik számára.