Táncház a tájházban

A táncház folyamata ebben az évben június 24-én gördült tovább a következő foglalkozással. Ismét egy új helyszínen, de már ismétlődő szakmai háttérrel és persze résztvevőkkel. Ezúttal a tájház adott otthont a programnak.

A Talléros Együttes zenészeivel már korábban is találkozhattak a táncház állandó tagjai. A békéscsabai illetőségű népzenei formáció Genfből hazatérve érkezett a battonyai programra. A vonós hangszereken játszó zenészek előzőleg egy svájci Waldorf iskola hetedikes diákjainak tanítottak magyar népzenét, népdalokat és a hangszerek jellegzetességeit. Hazaérve visszanyúltak eredeti céljukhoz, miszerint Kárpát-medencei magyar és Békés megyei nemzetiségi vonós népzenével foglalkoznak, küldetésük a tiszta autentikus népzene visszaadása. Ezen az estén ismét kiváló hangulatot teremtettek, figyelték a táncosok ritmusát, szakmai hozzáértéssel szolgáltatták a táncházban a talpalávalót.

A dallamos zenével és a táncosokkal életre kelt a tájház is. A közösség tagjai egyre inkább összeszoknak a foglalkozások alkalmával, a tapasztaltabbak táncba hívják a bátortalanokat, a kevéssé gyakorlottakat, segítenek a tánctanulásban. A népi kultúra gyakorlásával formálódik a közösség.