Pünkösd üzenete

Hagyományteremtő programot szervezetek Magyarbánhegyesen a pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódva, annak üzenetét továbbítva a helyi közösség kisebb célcsoportjai számára. A gyerekeknek szóló eseményt bábelőadás színesítette június 8-án a művelődési ház nagytermében.

Pünkösd üzenete a kereszténységben a Szentlélek, az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének áradása, amit a rendezvény is megpróbált közvetíteni. A meghívottak ezúttal a település apróságai voltak, akik már közösségbe járnak, építgetik szociális kapcsolataikat, azt tanulják hogyan forduljanak társaik felé. Nekik tartott előadást Lantos Anita közösségfejlesztő, aki a megértés, az elfogadás és a szeretet mindennapi megnyilvánulásairól beszélt a gyerekeknek. A hallott információk megerősítését egy másik csatornán, a mese útján is szerették volna biztosítani a szervezők, így a folytatásban a Boldog Otthon Alapítvány Mosoly bábcsoportja A Szeretetre vágyó Süni és a váratlan vendég című bábelőadást mutatta be. A tanmesét közös éneklés zárta, de természetesen csak azok csatlakoztak az énekléshez, akiknek így diktálta a kedve. A gyerekek mindvégig érdeklődve követték a mese alakulását, a sünivel való történéseket, izgultak, szorítottak érte. A mese üzenete az volt, hogy a szeretet többféle formában is jelen van az életünkben.

A projekt fontos célkitűzése, hogyan olyan közösségi akciókat, eseményeket hívjon életre, amelyek idővel beépülnek a helyi közösségi folyamatokba, és különösebb támogatás nélkül is életképessé válnak csak azért, mert a közösség tagjai igényt tartanak rájuk, önerőből is vállalják a szervezést, lebonyolítást. Ez a program is egy olyan kezdeményezés volt, ami igény szerint megismételhető.