Krapnya készítése Dombiratoson

A gasztrotúra korábbi tapasztalatai alapján minden érdeklődő tudta már, hogy finom falatokra és jó hangulatra számíthat, ha csatlakozik a programhoz. Akik ilyen szándékkal érkeztek május 27-én a dombiratosi találkozóra, azok biztosan nem csalódtak.

A közös főzés és közös étkezések régóta bírnak közösségépítő erővel, így nem is csoda, hogy a közösségi tervezés során ebben a projektben is felmerült ez az igény az egyes településeken. Dombiratos ráadásul élen jár a gasztronómiában, amit részben a kiváló helyi alapanyagoknak, másrészt az újdonságokra is nyitott közösségnek köszönhetnek.

Ez alkalommal a medgyesegyházi szlovák közösség mutatta be egy specialitását, a krapnya-t, azaz a csörögefánkot. Bár a tészta jellegéből adódóan ez egy farsangi étel, az édesség még így gyereknap idején is nagy népszerűségnek örvendett, szívesen kóstolta, akinek jutott belőle.

A nemzetiségi hagyományok, értékek egyébként is komoly szerepet kaptak a térség gasztronómiájában, többféle nemzet ízvilága, változatos alapanyagigénye és konyhatechnológiája színesíti a helyi kínálatot. Ugyanakkor sok olyan elem is van, amit már csak az idősek őriznek emlékeikben, mert az idők során ezek feledésbe merültek. A gasztrotúra találkozói kiválóan alkalmasak arra, hogy ezek az érdekességek, egyediségek ismét felszínre kerüljenek, s az adott érdeklődési kör kapcsán új ismeretségek, közösségi összefogások jöjjenek létre.