Gergely-járás Dombegyházon

Régi hagyományt elevenített fel a dombegyházi közösség, amikor visszanyúlt a Gergely-járás régen ismert és gyakorolt szokásához. A tradicionális tárgyi kultúrák és technológiák bemutatása programelem keretében március 26-án megvalósult rendezvény nagy sikert aratott a gyerekek és a szülők körében egyaránt.

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a Gergely-járás az iskolás gyerekek köszöntő, adománygyűjtő több szereplős dramatikus játéka volt hajdan. Az iskolás gyerekek házról házra járva verbuválták az iskolába a fiatalabbakat. Énekeltek, maszkban jártak, tréfás bemutatkozást tartottak, jókívánságmondókákat adta elő és adományt gyűjtöttek a tanítónak. A legismertebb dalok között szerepel a „Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”, és a „Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába…”. Ez utóbbi Kodály-feldolgozásban a következők szerint hangzik: https://www.youtube.com/watch?v=Zk8cr7PFSuc

A dombegyházi gyerekek megismerve és begyakorolva a szokáshoz tartozó jellegzetességeket bátran álltak ki a szülők és nagyszülők elé. A hatodikosok egy medikálóval, azaz adománygyűjtő jelenettel készültek. A verses-énekes jelentbe a szülők is bekapcsolódtak, mindenféle finomságot – szalonnát, kolbászt, kakast, tojást, pogácsát – tettek az adománygyűjtő kosárba.

Erre a szokásra az idősebbek még emlékeznek. Az új tanulók toborzása, a tanév kihirdetése kapcsolódott hozzá. A gyerekek régen így az egész falut bejárták. Most pedig egy kellemes közösségformáló program alakult ki a résztvevők aktivitásának, nyitottságának köszönhetően.