A néptánc közösségformáló hatása

Mahovics Tamás néptáncoktató, a Népművészet Ifjú Mestere Battonyán, a hagyományőrző táncház egyik alkalmával tarott néptáncoktatást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A néptáncoktató elmondta, hogy nagyon fontos a közösségekben visszanyúlni a saját hagyományinkhoz, mert ennél nagyobb közösségformáló erő nem létezik.

Amíg létezett a hagyományos paraszti kultúra, addig szervesen hozzátartozott az ember életéhez ez, ugyanúgy tanultak meg táncolni, zenélni, énekelni az emberek, mint ahogy megtanultak beszélni, járni.

– Ismerek olyan nyolcvanéves nénit Vésztőn, akitől megkérdeztem, hogy mikor tanulták meg a csárdást, és azt válaszolta, hogy azt nem tanulták, azt mindenki tudta – mondta Mahovics Tamás. – Tehát a tánc, a zene szervesen hozzá tartozott a mindennapi élethez. A lényeg, hogy nekünk is van hova visszanyúlni, ha kellően értékeljük ezt a fantasztikus dolgot, ami egyébként sok száz év alatt formálódott, kristályosodott ki, és a generációk, a történelmi idők mindig csak hozzáadtak az értékéhez – zárta gondolatait a néptáncoktató.