Farsangi tradíciókról Dombegyházon

Tradicionális tárgyi kultúrák és technológiák bemutatása címmel rendeztek programot 2022. január 25-én a dombegyházi harmadikos és negyedikes diákoknak a farsanghoz kapcsolódó szokások, kulturális emlékek felelevenítése, átadása céljából. A kisdiákok számos ismerettel gazdagodtak a foglalkozás keretében.

Egy kisfilmből például megtudhatták, hogy is épül fel a farsangi időszak, mihez viszonyítják az időpontját, milyen eseménnyel kezdődik és zárul. Majd aktívan gyakorolhatták az egyik ma is élő szokást, a farsangiálarc-készítést, a szervezők által biztosított kellékekből egyedi farsangi maszkokat készítettek maguknak. A program másik interaktív eleme volt, hogy minden résztvevő megkapta a farsangi kikiáltó szövegét, amit rövid gyakorlás után már közösen szavaltak el a gyerekek. A közel harminc résztvevő tolmácsolásában igazán hangzatosra sikerült az előadás: „Figyelem, figyelem! Közhírré tétetik a farsangi ünnep most elkezdődik. Ide gyűljön apraja, nagyja, aki a maskarákat látni akarja! Aki itt van, haza ne menjen, aki nincs itt, az is megjelenjen!”

A honismereti gyűjtemény farsanggal kapcsolatos használati, néprajzi tárgyainak megtekintése szintén egyedi színfoltja volt a programnak. A gyerekek itt találkozhattak olyan eszközökkel, amelyek a farsangi mulatságok zajos, télűző szerepéhez elengedhetetlenek voltak, mint a kereplő vagy a  liszteszsák, de még a tejes kanna is, illetve a farsangi finomságokhoz nélkülözhetetlen kellékekkel, mint a derelyevágó, a tarkedli sütő vagy a lisztes láda.

Ha pedig már szó esett a farsangi édességről, természetesen a résztvevők sem maradhattak finom falatok nélkül. A szervezők jóvoltából a gyerekek csörögefánk kóstolással zárták a tradíciók felelevenítését Dombegyházon.