Bűnmegelőzés a téma Battonyán

A közösségi együttműködést a mindennapokban is írott és íratlan szabályok határozzák meg. Ha ezeket megsértjük, megszegjük különböző válaszreakciót váltunk ki a körülöttünk lévőkből, vagy esetenként a társadalom szélesebb köréből is.

Fontos, hogy a felnövekvő generációk megtanulják, tisztában legyenek ezekkel a szabályokkal, a megsértésük következményeivel, s ne csak szabálykövető módon viselkedjenek, de proaktív módon tegyenek meg mindent a társadalmi csoportjaik előremutató működésért.

Ezekhez a célokhoz igyekszik hozzájárulni a projekt keretében november 16-án a Battonyán rendezett bűnmegelőzési program, amely alapvetően két célcsoportot, az általános iskolásokat és a helyi felnőtt társadalmat szólítja meg.

A gyerekeket korosztálytól függően több témában plakátkészítésre invitálják a projektgazdák. A legkisebbek figyelmét a bűn, a bűnelkövetés, a szabályszegések elkerülésére irányítják rá a projektgazdák. A 3-4. osztályosok feladata, hogy alternatív szabadidős foglalkozásokat gyűjtsenek össze a szenvedélybetegségek által elrabolt idő alternatívájaként. Míg a felsős korosztály témája a napjainkban is fontos (iskolai és virtuális) zaklatás. Az alkotások a nap második felében közönségszavazáson vesznek részt, majd 16:30-kor eredményhirdetésre és díjátadásra kerül sor a könyvtárban.

Az elsősorban felnőtteknek szóló előadás 17 órakor kezdődik a Városi Könyvtárban. A téma nem mást, mint a virtuális közösségi tér hatása a személyiségfejlődésre. Az előadás szakértője Szicsek Margit tanácsadó szakpszichológus, főiskolai docens.

A projekt eseményein a részvétel ingyenes, és az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett mindenki számára nyitott.