Táncház a szüreti mulatságon

A hagyományőrző táncház célja, hogy a népi kultúra közkedvelt eleméhez kapcsolódóan közösséget formáljon, összefogja az érdeklődőket, a táncosokat, zenészeket, a népművészet szerelmeseit és tisztelőit. Erre pedig a szervezők igyekeznek minden alkalmat megragadni, mint ezúttal a szüreti időszak által nyújtott lehetőséget.

Battonyán hagyománya van a szüreti bálnak és a hozzá kapcsolódó felvonulásnak is, ahol természetesen helye van a népművészetnek, a néptáncnak. Így ez alkalommal, 2021. szeptember 25-én késő délután a helyi néptánccsoport együttműködésével rendezték meg a következő táncházat a szüreti mulatsághoz kapcsolódóan. A tánc ezúttal szabadtéren, a város főutcáján kapott helyet.

A Szivárvány Néptánccsoport gyökerei hosszú időkre nyúlnak vissza Battonyán, elsődlegesen a magyar néptánc hagyományainak megőrzésére és gyakorlására vállalkoztak tagjai felmenő rendszerben. A táncosok rendszeres résztvevői hazai és határon túli népművészeti eseményeknek, programoknak. Ezúttal pedig a város főutcáján kápráztatták el tudományukkal a helyi közösséget, majd az előadást követően táncba hívták azokat, akik ugyan viselet nélkül, de már felkészülten, jó néhány tánclépés birtokában figyelték addig az előadást.

A táncház ezen rendhagyó formája, a helyszín és a város lakosságát nagyobb létszámban megmozgató szüreti mulatság kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a táncház hírét még szélesebb körben terjesszék a szervezők, hogy a téma iránt érdeklődők még nagyobb számban bekapcsolódhassanak a folyamatba.