A művész hagyatéka Battonyán

Rendhagyó témával és rendhagyó formában szerveződött meg a projekt keretében vállalt közösségi kiállítás Battonyán 2021 júniusában. A város híres szülötte Molnár C. Pál, akinek művészetére, elért sikereire és persze az itt megélt gyerekkorból merített alkotásaira rendkívül büszke a közösség. Olyannyira, hogy a művész tiszteletére, halála után néhány évvel Molnár C. Pál Emlékházat nyitottak Battonyán, ahol az életútját, az ezközeit és a szülővárosának adományozott alkotásait mutatják be. A közösségi program a város híres szülöttének tiszteletére jött létre, hiszen battonyaiként kicsit közülünk valónak érezni Molnár C. Pált, hozzátartozik a helyiek identitásához.

Az emlékházban, az állandó kiállítás keretei között megrendezett programot Boros Csaba polgármester nyitotta meg, aki átadta a szót a nap házigazdájának, Balázsné Szabó Erzsébetnek, aki nem csak körbevezettek az érdeklődőket, de eddig kevéssé ismert részleteket is elárult a 1894-ben született művészről. Az persze nyilvánvaló tény, hogy az akkor Molnár Pál néven érkezett fiúcska Molnár József uradalmi intéző és Jeanne Contant svájci-francia nevelőnő gyermekeként látta meg a napvilágot. Majd a fiatalember művészeti pályája talán már ott megpecsételődött, amikor 1912-ben aradi diákként országos rajzpályázatot nyert, és 1915-től a budapesti Képzőművészeti Főiskolán mestere Szinnyei Merse Pál volt. Életútja Genfbe, Párizsba vitte, majd hazatérve Budapesten nyitott műtermet. Állami és egyházi megbízásokat egyaránt teljesített, termékeny alkotó volt, haláláig dolgozott. Alkotásainak egy része a műtermében nyitott Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban látható, ahol a családja fogadja az érdeklődőket.

Battonyán, az emlékházban 44 festmény, 20 grafika és egy fametszet-sorozat látható a művésztől. Köztük az Angyali üdvözlet (1934), Mezőhegyesi jegyzetek (1950), Önarckép (1958), Dante: Divina Comedia (1977).