Tűhegyi Mihály emléknap

Kunágotán az előző programfélévben megtartott részvételi fórumon fektették le a szakmai munkatársak és a képviselő-testület tagjai, hogy Tűhegyi Mihály halálának alkalmából egy megemlékezéssel kedveskednek. A település helytörténetében kiemelt eseményhez kapcsolódtunk ezzel a közösségi akcióval, ilyen esemény megszervezésével erősödik a helyiek identitástudata, generációk közötti párbeszéd jöhet létre.

Tűhegyi Mihály Kunágotán született, élt, alkotott és hunyt el 1995-ben. 1970-ben alkotta meg első szobrait, melyet „fabábunak” nevezett. A fafaragó a Népművészet Mestere díjban részesült.

A Művelődési Házban Tűhegyi Mihály lánya. Vakhal Károlyné Tűhegyi Piroska emlékezett vissza édesapjára. Lánya szerint az öreg mesterből sugárzott az alkotás öröme. A gyalulatlan nyersfával finoman bánt. Amit a fejében elgondolt, azt a kezével megvalósította. Az elkészített tárgyak a paraszti kultúrát hirdették. Készített szobrokat is. A pásztorfigurákat és a geometrikus mintákat szívesen karcolta szaruba vagy csontba. Mesterségét nem tanulta, de szívesen átadta tudását a fiataloknak.