Lovas bemutatóval fűszerezett értékmentés

Magyardombegyház hírét sokan ismerik a sajtóból és persze a finom sajtokról, annak ellenére, hogy igen aprócska zsákfalu Dél-Békésben. A helyi lakosság közösségi aktivitása jellemzően az önkormányzat által életre hívott programokhoz kapcsolódik, a közösségben mégis fellelhetőek olyan értékek, amelyek bemutatás és megőrzése feladat lehet.

A közösségi tevékenységek történeti feltárása során egyértelművé vált, hogy alkotó tevékenységet végző közösségi szerveződést nem lehet találni a faluban. Ugyanakkor a lakosság körében kétféle kézműves tevékenység igencsak elterjedt, az egyik a rongyszőnyegek szövése, a másik pedig a selyemvirágok-készítése. Ezek az alkotások mindenképpen helyet kaptak a közösségi kiállítás anyagában. Mindemellett egy a településről elszármazott alkotó felajánlotta a festményeit a szülőfalujának, és ezt az anyagot még nem volt lehetősége megtekinteni a helyi közösségnek, így a kiállítás erre is jó lehetőséget teremtett.

Az egykori óvoda épületében tehát 2020. július 11-én kiállítás nyílt a közösség tagjainak kézműves munkáiból és egy elszármazott festőművész alkotásaiból. A látogatókat más érdekesség is várta a program keretében. A vendégcsalogatónak szánt lovasbemutató valóban érdeklődésre tartott számot, a meghívott Kondorosi Betyárok kiváló hangulatot teremtettek a közönség soraiban.