Kiállításon a régmúlt kisdombegyházi értékei

Különleges kincsek kerültek elő Kisdombegyházon a közösségi tevékenységek történeti feltárása kapcsán megrendezett kiállításon, 2020 júliusában. A település lakóinak száma és ezzel együtt a közösségi aktivitás is csökkenőben van, de a korábbi aktív időszak értékei még elérhetők, még bemutathatók az idősebb generáció együttműködésével.

Ma már jól definiált, hogy a szellemi kulturális örökség alapvetően szóban, tudásban, képességekben, szokásokban létező, és az élő közösségekhez kapcsolható kulturális gyakorlat, ami nemzedékről nemzedékre öröklődik. Kisdombegyházon ilyen kulturális örökség a hímzés, amit a korábbi évtizedekben nem csak nagy volumenben, de hozzáértő szakemberek szerint igen magas színvonalon műveltek a kisdombegyházi asszonyok. A Borostyán Szabadidő Klub tagjai az ország szinte valamennyi tájegységének hímzéskultúráját ismerték és művelték, szebbnél szebb kézműves munkákkal örvendeztették meg a közösségüket és a kézimunka szerelmeseit országszerte. Tevékenységükkel a legmagasabb szakmai elismerést nyerték el 1992-ben, a Gránátalma díjat.

Többek között ezekből a gyöngyszemekből is több került bemutatásra 2020. július 8-án, a Közösségi Házban, a közösségi kiállításon. A hímzett terítők mellett látható volt még három olyan népviselet is, ami az 1950-es években készült az akkori néptáncosok fellépőruhájaként. A helyi szokások egy jelentős része a mindennapi élethez, azaz a földműveléshez, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódott. Ebben a témakörben a Nosztalgia aratás című filmet nézhették meg a kiállítás résztvevői, ami szintén a szabadidő klub közreműködésével készült. A 35 perces kisfilm az aratás múltját, jelenét és jövőjét hivatott bemutatni, illetve képet ad a régi korok földműves szerszámairól, eszközeiről, amelyek használata mindennapos volt a településen.

A közösségi kiállítás célja volt, hogy az itt bemutatott múltbéli értékek és eredmények identitásukban megerősítsék a település közösségét, másrész újabb közösségi tevékenységekre inspirálják, aktivizálják a lakosságot.