Tűzzsonglőrök, örömtánc és tűzugrás Battonyán

Különleges eseménnyel kezdődött el 2020. június 27-én, Battonyán az a folyamat, amely néptáncot szerető, ápoló közösség megerősítését, táncházak szervezését tűzte ki a projektben. Az apropó nem más volt, mint a nyár egyik több évszázados ünnepe, Szent Iván éjszakája. Ehhez a nevezetes naphoz számos népszokás kapcsolódik, közülük a legtöbb, az év legrövidebb éjszakáján a fényt ünnepli a sötétség elűzésével. A hagyomány szerint ilyenkor nagy tábortüzet raktak az emberek, és azt körbe táncolták, vagy átugrották, átsétáltak a parázson, de mindenképpen kapcsolódtak valamilyen formában a tűzhöz.

Ez esetben a battonyai táncház – rendhagyó módon – a Phlox Tűzzsonglőr Csoport tüzes bemutatójával kezdődött a Hősök terén. A hagyomány szerint a tűzzel a fény győzelmét ünnepelték a sötétség, a halál felett. A látványos és sokakat megmozgató előadást követően a hagyományos tábortűz is lángra kapott, és ekkor következhetett a tánc.

A hagyományokat tisztelve elsősorban körtáncot jártak a résztvevők a tűz körül. A programot vezető pedagógus figyelt rá, hogy kicsik és nagyok számára egyaránt könnyen elsajátítható tánclépéseket tanítson az érdeklődőknek. Miután a tábortűzből már csak parázs maradt, tűzugrásba kezdtek a helyiek. A battonyaiak ugyanis úgy tartják, a Szent Iván napi szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemhozó hatása van.

A néptánc önmagában is hagyományőrzés és az, hogy egy régi ünnepet is sikerült feleleveníteni a táncház keretében, különösen vonzóvá tette a programot a közösség tagjai számára.